Nacházíte se: Zpravodajství z 12. národní konference ČKLOP Ambiciózní cíle energetických úspor

Ambiciózní cíle energetických úspor

Zpravodajství z 12. národní konference ČKLOP / Publikováno 2019-03-28

Nejen technologie, ale i vcelku pochopitelné požadavky enviromentální utvářejí dnes stavebnictví. Trendem a brzy i povinností budou domy s nulovou energetickou bilancí.

O významu, a především obsahu upravené evropské směrnice o úsporách přišel po přestávce, tedy na úvod druhého bloku prezentací české odborníky informovat Pau García Audí z centra dění, tedy z Evropské komise, která přichází se směrnicí EPBD 2018. Mnohdy je prezentována jako strašák, ale při bližším pohledu zjistíte, že je spíše nutností. Energie spotřebovaná budovami se podílí na celkové spotřebě takřka dvojnásobně proti automobilům.

Studie EK celkem zřetelně ukazuje, kde by spotřeba energie byla dnes, nebýt již přijatých opatření. Také ale ukazuje, že vzhledem k cílům jsou opatření nedostatečná, protože v současné době jsme se spotřebou na úrovni, z níž nerealistické vypadají i cíle pro rok 2020, přičemž ty pro rok 2030 jsou ještě tvrdší.

Cesta k úsporám jistě přes stavebnictví a jeho moderní podobu vede, vyžaduje však ještě přísnější pohled na schopnosti budov pracovat se světlem, teplem a energiemi či odpady obecně. Bude to znamenat jistě vyšší nároky a zpravidla tedy vyšší pořizovací cenu, ale přinese to udržitelné stavebnictví a nižší provozní náklady budov. Jak zmínil prezident ČKLOP Leopold Bareš v přestávkovém rozhovoru, chytré věci a chytrá řešení nejsou jen pro velké investory a je dobré, abychom si na ně začali zvykat všichni.

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech

Přihlašte se k účtu pro plný přístup k obsahu portálu