Nacházíte se: PR článkyJedna z nejekologičtějších slitin v oboru stavebnictví ovlivňuje výstavbu budov a celkový stavební trh

Jedna z nejekologičtějších slitin v oboru stavebnictví ovlivňuje výstavbu budov a celkový stavební trh

PR články / Publikováno 2022-12-08

PR článek společnosti WICONA

Společnost Hydro zabývající se mimo jiné hliníkovými stavebními systémy WICONA opět demonstruje své zaměření na udržitelnost tím, že pro svá systémová řešení používá hliníkovou slitinu CIRCAL s nejvyšším obsahem recyklovaného materiálu na trhu. Řešení ve stavebních systémech WICONA s použitím této slitiny lze najít v projektech v Kuvajtu, Německu, Francii, Švédsku, Velké Británii, Nizozemsku a Norsku. 

V roce 2018 norská skupina Hydro, která vlastní značku WICONA, uvedla na trh svou novou hliníkovou slitinu Hydro CIRCAL 75R. Slitina se skládá z minimálně 75 % spotřebitelského odpadu z fasád a oken, které byly demontovány z budov a plně recyklovány. Jedná se o slitinu nejvyšší kvality s jedním z nejvyšších množství recyklovaného obsahu, který je v současnosti na trhu dostupný. „Na rozdíl od hliníkových řešení běžně dostupných na trhu, která jsou propagována jako materiál s obsahem recyklátu, se náš přístup k Hydro CIRCAL 75R nezaměřuje na proces využití odpadu, ale na samotný využitelný materiál na konci životnosti,“ vysvětluje Dr. Ing. Werner Jager, technický a marketingový ředitel společnosti Hydro Building Systems Germany GmbH v Ulmu. Díky systémovým řešením WICONA využívajícím slitinu Hydro CIRCAL je hliníková drť recyklována zpět do výrobního cyklu (tzv. ‘Urban Mining‘). Přetavení hliníku pro nové použití vyžaduje pouze 5 % energie potřebné k výrobě primárního hliníku. Čím vyšší je obsah recyklovaného spotřebního odpadu, tím nižší je uhlíková stopa. Hydro CIRCAL 75R má nejmenší CO2 stopu na světě: přibližně 2,0 kg CO2 (1,5kg – 2,3 kg CO2) na kilogram hliníku – 6krát nebo o 84 % méně, než je celosvětový průměr primární těžby.
Nyní se realizují zakázky s hliníkovými stavebními systémy WICONA využívající tuto slitinu, přičemž jedna z prvních zakázek byla pro kancelářskou budovu DIN Institutu v Berlíně. „Myšlenka použití starého hliníku z budov pro nové profily mě přesvědčila. Navrhli jsme to Institutu DIN v Berlíně, pro který v příštích několika měsících postavíme fasádu nové administrativní budovy. Náš zákazník byl nadšený, že jsme chtěli používat inovativní materiál šetrný k životnímu prostředí,“ říká Marcus Medicke, Managing Partner Medicke Group.

Jedna z nejudržitelnějších společností v odvětví hliníku
Hydro je prvním výrobcem, který dodává prvotřídní hliník s certifikovaným obsahem více než 75 % recyklovaného spotřebitelského hliníku po skončení životnosti. Zpracování a třídění vzniklé druhotné suroviny probíhá ve vyhrazeném zařízení v německém Dormagenu. Závod pak posílá kov do zpracovatelského závodu v Clervaux v Lucembursku, kde se vyrábí ingoty Hydro CIRCAL 75R. Výrobní proces je plně sledovatelný a produkt je certifikován nezávislou třetí stranou (DNV-GL).

Ambiciózní evropské emisní cíle
Podle cílů Evropské komise v oblasti udržitelnosti mají všechny nové budovy do roku 2030 dosáhnout nulových emisí uhlíku a do roku 2050 musí všechny budovy dosáhnout nulové uhlíkové stopy. Vzhledem k hrozící klimatické krizi a přísnějším předpisům se průmysl musí novým podmínkám přizpůsobit. S Hydro CIRCAL 75R WICONA umožňuje majitelům budov a architektům splnit nejvyšší cíle udržitelnosti zítřka již dnes – včetně certifikací zelených budov, jako jsou LEED, BREEAM nebo DGNB.

Tento PR článek byl publikován v Ročence ČKLOP 2022.



Fotogalerie:

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech

Přihlašte se k účtu pro plný přístup k obsahu portálu