Současné lehké obvodové pláště,
okna, dveře - zkušenosti z praxe

31. 3. 2021, 9.00 - 16.00 hod.

Přednášející:
Ing. Leopold Bareš CEO a předseda představenstva / SIPRAL a.s.

Vystudoval Fakultu stavební Českého vysokého učení technického a v roce 1991 založil společnost Sipral (silikonové produkty a aplikace). Ta se nejprve zaměřovala na speciální lepení a těsnění s využitím silikonových tmelů, postupně začala dodávat prosklené fasádní konstrukce využívající hliníkové stavební systémy.

Leopold Bareš se podílel na vzniku více než tří stovek staveb v osmi evropských zemích (Česká republika, Velká Británie, Dánsko, Francie, Lucembursko, Německo, Rumunsko a Slovensko).

Mezi nejznámější projekty Sipralu patří Fondation Louis Vuitton od architekta Franka Gehryho, kodaňská spalovna odpadu Amager Bakke od architektonického studia BIG či pařížská La Défense Arena, kterou navrhl Atelier Christian de Portzamparc. V České republice Sipral dodával např. celkové opláštění polyfunkční budovy Quadrio či administrativních komplexů Florentinum a Main Point Karlín.

David Batla Majitel / GDS Technology s.r.o.

Vystudoval marketing a management na VŠB v Ostravě. Již jako student pomáhal v rodinné firmě GDS (1992), jejíž posláním je pomáhat s výběrem a zavedením ucelených koncepcí pro dekoraci skla.

Díky zkušenostem rodičů Karla Batly (vývoj svítidel v podniku Osvětlovací Sklo Valašské Meziříčí) a Šárky Batlové (sklářská škola v Kamenickém Šenově) se velmi rychle zorientoval v různých technikách a technologiích dekorace skla.

Ploché sklo v počátcích tvořilo zanedbatelnou část s dekoračními materiály. Postupně se však stalo významným segmentem. David Batla byl u počátků zavádění barev pro kalené sklo. Již jako student prováděl pastování keramických barev, které tehdy ještě byly na olejové bázi s obsahem těžkých kovů, jako olovo a kadmium. Stejně tak byl u jejich významného přerodu, kdy se barvy staly šetrnější k životnímu prostředí i k lidem (vodě přátelské, bez obsahu těžkých kovů).

David Batla se zejména v ČR a SR zasloužil o rozšíření techniky barvení plochého skla pomocí Rollercoaterů (válcové nanášení). To výrazně posunulo kvalitu projektů s potiskem a zároveň šetřilo náklady na výrobu.

Z pozice majitele firmy se věnuje sledování nejnovějších trendů v dekoraci a úpravě skla (např. digitální tisk či nano technologie). Jako člen Českého a Moravského sklářského klastru se snaží přispět k propagaci českého sklářství doma i v zahraničí.

Daniel Fišer Senior Associate M. Arch. (Prague)

Daniel Fišer joined Zaha Hadid Architects in 2004, having previously run his own architectural studio in Prague. He has worked on numerous high profile projects with ZHA including design and realizaciton of ultra high-end private residence in the deep forest next to Moscow; proposal for a museum in Budapest; design of a residential tower in Melbourne; and numerous other projects around the globe, ranging in scale from furniture to masterplans. He is currently overseeing design and delivery of two metro stations in Oslo, Norway.

Education - Daniel studied at the Academy of Arts, Architecture and Design in Prague, Czech Republic.

Ing. Petr Lederer CEO/DAKO BRNO

Vystudoval ekonomiku a management a v roce 2009 převzal od svého otce řízení společnosti DAKO BRNO. V té době se firma zabývala výrobou plošných železobetonových prefabrikátů, z nichž se kompletují moduly veřejných toalet a výrobou GRC prvků pomocí technologie litím “Premix”. Jednou z prvních a velmi známých realizací je betonový dům v Berouně od architektů HŠH.

Petr Lederer zaměřil pozornost firmy na vývoj, výrobu a montáž sklovláknobetonových fasád stříkanou technologií. Dále na stabilizaci a vybudování zázemí pro výrobu modulů WC určených pro města a odpočívadla v Německu, ČR a SK. Firmě se následně v roce 2013 podařilo přestěhovat do vlastního areálu s výrobní halou pro železobetonové poloautomatické WC moduly. Následně v roce 2018 zprovoznit další výrobní halu s linkou na velkoplošné GRC 3D produkty o výměře 3360 m2.

S týmem postupně vyvinuli a stále zdokonalují vlastní recepturu pro výrobu sklovláknobetonu. GRC technologie umožňuje vytvářet oplášťovací dílce pro odvětrávané fasády včetně organických a velkoplošných 3D prvků.

Jednou z hlavních výzev, kterou se firmě daří zdolávat je udržení kvality detailu, barevnosti a materiálových přechodů betonových dílců. Firma dokáže provést své zákazníky procesem sladění návrhu architekta s možnostmi technologie GRC, rozpočtem projektu, až po výrobu a samotnou montáž.

Díky těmto dovednostem se tým DAKA podílí na stavbách, které budí pozornost odborné obce. Mezi nedávné projekty patří například budova Praga Studios v Praze (ADNS architekti), vítěz 21. ročníku soutěže Best of Realty nebo v současnosti finalizovaná rekonstrukce hotelu Prezident v Praze.

V zahraničí dodávalo DAKO opláštění například pro budovu obchodního centra Illuster či pro apartmánový komplex Luxury Zofingen ve Švýcarsku či administrativní blok CX v rámci multifunkční čtvrti Zuckermandel v Bratislavě. Mezi dalšími jsou office center v Litvě a Anglii.

Aktuálně se Petr Lederer se svým týmem podílí na přípravě projektů Palác Trnitá v Brně (Pelčák a partner architekti), dále pak fasádami několika budov brzy budovaného Smíchov City v Praze. K chystaným zahraničním projektům patří budova C&A v centru Zürichu a další projekty v Londýně a Bratislavě.

Ing. Aleš Marek

Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v Praze a v roce 1992 spoluzaložil projekční a inženýrskou firmu AED project, která je zaměřena převážně na projektovou přípravu bytových, administrativních a hotelových staveb.

Aleš Marek se podílel ve funkci hlavního inženýra projektu, anebo vedoucího projektu, na více než stovce realizovaných staveb.

Již od konce 80. let 20. století se intenzivě věnuje využití digitálních technologií při projektování, ať už to byl dříve CAD, anebo nyní použití metody BIM.

V poslední době se podílel, mimo jiné, na projektové přípravě Centrály ČSOB-SHQ v Praze – Radlicích o celkové užitné ploše cca 67.400 m2, kde projektová dokumentace byla generována z Informačního modelu stavby BIM.

Stavba získala mezinárodní certifikaci LEED Platinum, které ji v současnosti řadí na 6. až 8. místo v Evropě, a v roce 2020 zvítězila v Best of Realty mezi novými administrativními centry a stala se zde i držitelem ocenění Enviromentální projekt roku.

Za tuto realizaci obdržel také titul Stavba roku 2019.

Aleš Marek je od roku 2018 vedoucím Ústavu stavitelství I na Fakultě architektury ČVUT v Praze a předsedou Pracovní skupiny digitalizace ČKA.

Dipl.Ing. (FH) Roland Fischer

1983-1988 Studium strojírenství se zaměřením na technologii materiálů na Univerzitě aplikované vědy Georg-Simon-Ohm v Norimberku

1989-2000 Projektový manažer ve vývojovém centru W. Hartmann & Co v Norimberku v oborech: Požární ochrana, fasáda, zástupce vedoucího vývoje organizační jednotky / desigh.

2001-2006 Vedoucí R&D ve společnosti Foster Roh rund Profiltechnik AG, BU Profile Systems in Arbon, Switzerland. Vývoj profilových systémů pro národní a mezinárodní trh v následujících oblastech: Protipožární a kouřová ochrana, vloupání a neprůstřelné střely, větrné elektrárny a fasády, bezpečnostní technologie, spolupráce v normalizační výbory

2007-2008 ift Vedoucí obchodní jednotky Center Windows a fasády

2008-2010 ift Koordinátor - mezinárodní marketing a rozvoj podnikání

2011-2018 ift Koordinátor prodeje a marketingu

Od 2019 ift Obchodní ředitel – Marketing, Rozvoj podnikání