Nacházíte se: Zpravodajství z 12. národní konference ČKLOP Provokativní cesta k odpovědnosti

Provokativní cesta k odpovědnosti

Zpravodajství z 12. národní konference ČKLOP / Publikováno 2019-03-28

Velmi osobitou prezentaci připravil pro konferenci - na závěr přednáškových bloků - Marian Jelínek, kterého znají spíše příznivci sportu. Nyní probíhá přestávka s obědem a konferenci uzavře odpolední seminář.

V poslední přednášce druhého bloku tak rezonuje téma, které dnes již zmínili, respektive naznačili jak předseda představenstva ČKLOP Leopold Bareš, tak prezident SPS Jiří Nouza. Je to moment, který se stává jedním z typických znaků a požadavků nastupující generace mileniálů – přemýšlet komplexně a koncepčně o všech aspektech života a byznys jako jeho nutný prvek udělat udržitelným. Marian Jelínek jej postavil na sporu svoboda versus odpovědnost a dotkl se i behaviorální ekonomie, která vnáší do moderního vědeckého světa další rozpor, když si všímá toho, že zatímco objektivní kvalita života se zvyšuje, jeho subjektivní kvalita naopak klesá. Dynamika změn vede k frustraci bez ohledu na to, že se nám žije komfortněji. Ztrácíme kontrolu nad svým životem a viníme technologie, ale je to obvinění nepřesné. Vědomí odpovědnosti, jak ukázal Marian Jelínek, je na každém jednotlivci. Je skutečně jen na nás, zda budeme ovládat a využívat technologie, či zda budou ony ovládat nás. Což je téma, které prostupuje celou společností, bez rozdílu názorů, politické příslušnosti či velikosti stavebních projektů. Na závěr přednáškové části konference to byl příspěvek možná nečekaný, ale v každém případě zajímavý.

Po přestávce na oběd, zhruba kolem čtvrt na tři, se ještě účastníci 12. národní konference ČKLOP sejdou k panelové diskusi, kterou bude provázet moderátor Jan Kovařík. Jistě bude zajímavé sledovat, zda mezi diskutujícími zazní odezva poslední dnešní prezentace, tématem totiž budou praktické zkušenosti se zaváděním automatizace a robotizace. Diskutovat budou Lukáš Romanczin (MFS Digital), Leopold Bareš (Sipral), Alois Tesař (elumatec CZ) a Martin Sýkora (AGC Flat Glass Czech).

Děkujeme všem přednášejícím i všem účastníkům, stejně jako partnerům, včetně toho hlavního, jímž byla dnes právě společnost AGC.

 

 

Fotogalerie:

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech