Nacházíte se: Zpravodajství z 12. národní konference ČKLOP Jak se staví v Belgii

Jak se staví v Belgii

Zpravodajství z 12. národní konference ČKLOP / Publikováno 2019-03-28

Poslední přednáška prvního dopoledního bloku je věnována belgické zkušenosti, o níž se přijel podělit Iwein Meyskens ze společnosi archipelago.

Praha, stejně jako Brusel, Česko stejně jako Belgie chtějí být atraktivní. To dnes znamená prosperující, bezpečné, zelené a kulturní.  

Vítězný soutěžní návrh pro Botanickou zahradu poblíž Bruselu je skvělou případovou studií, co dnes lze postavit a jakou roli hraje či může hrát automatizace. Zásadní pro botanickou zahradu je světelné a vodní hospodářství – studie a předpoklady řešili architekti přímo s botaniky i stavbaři zároveň, přičemž vše modelovali v dynamických digitálních 3D modelech s přesným měřením, které dovolovalo provádět pregnantní studie. Data z modelů pak byla použita pro automatizovanou výrobu. Jedna ze stěžejních částí stavby – kupole – vznikala před lety ve spolupráci s VUT Brno. Dnes by možná bylo reálné představit si její výrobu 3D tiskem přímo na místě a ještě tak zrychlit, zpřesnit a zlevnit výrobu.

Příklad z Bruselu ukazuje, jaká je perspektiva stavebnictví a jaké jsou jeho možnosti a vliv. Má významný dopad nejen na energetickou bilanci země, ale také na celkové využívání materiálů – příklad z Flancer říká, že přibližně 30-40% z celkového množství odpadu tu pochází ze stavebnictví! Česká praxe nebude příliš rozdílná.

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech