Nacházíte se: Sekce sklaBarevná skla pro odvětrávané skleněné fasády

Barevná skla pro odvětrávané skleněné fasády

Sekce skla / Publikováno 2021-03-15

Moderní technologie nabízí několik možností, jak skleněné desky opatřit barevnou grafikou, nebo dekorem. Ne všechny technologie jsou však vhodné pro použití na fasádě.
  • Provětrávaná fasáda ze skla, jak ji ztvárnit
    Mezi ty vhodné patří sítotisk keramickými barvami, nebo tisk keramickými barvami. Fasádní skla uchycovaná na podkladní hliníkový rošt musí být z bezpečnostních důvodů vždy kalená, proto nelze v případě fasád použít technologii UV tisku nebo nano tisku, u kterých nelze barvy vystavovat vysokým teplotám nutným pro kalení skla. 
     
  • Keramický digitální tisk
    Keramický digitální tisk je v současné době nejkvalitnější s největší možností tisku individuálního grafického motivu. Např. speciální digitální tiskárna dokáže i bezokrajový tisk v rozlišení až 800dpi, což v praxi znamená, že na ploché sklo je možné vytisknout velmi kvalitní fotografii, použít grafiku s ostrými okraji, nebo také písmo. 
    Anorganické inkousty s keramickým střepem, které se používají v těchto speciálních tiskárnách, mají tu výhodu, že je možné vystavit je teplotám vyšším než 600 °C, a proto mohou projít procesem tvrzení v kalicí peci. Ve výsledku je barevný motiv součástí struktury skla. Povrchová tvrdost keramických barev podle Mohsovy stupnice je >6. Odolnost proti poškrábání je podle zátěžové zkoušky ČSN EN 438-2+A1:2019/ISO 4586-2 >16N. UV stálost barev je prověřena podle normy DIN EN 1096-3.

Obr. 1: Kalené sklo s keramickými barvami.
 

  • Anorganické keramické barvy v digitálním tisku na sklo
    Změny barevného spektra při používání barev pro tisk jsou známé pro klasické tiskárny, a ne jinak je tomu i u keramických barev. Ačkoliv tisk pracuje na bázi CMYKWB, není možné obsáhnout celou škálu RAL palety, výslednou barvu ovlivňuje i samotné kalení skla. Proto je vzorkování motivů před tiskem na tabulové fasádní sklo nutností. 

    Tab. 1: Posun barev.
  • Provětrávaná fasáda
    Skleněné potištěné panely jsou kotveny k certifikovanému hliníkovému roštu. Způsob uchycení desek na fasádu je výsledkem architektonického návrhu a statického posouzení. Fasádní panely mohou být ke konstrukčnímu roštu uchyceny mechanickými viditelnými kotvami, skrytými kotvami s možností zavěšení, a nebo lepením.  
    Výhodou skleněné provětrávané fasády s potiskem je skrytí vrstvy zateplení a podkladního roštu. Designový čistý vzhled fasády je jen minimálně rušen spárami mezi jednotlivými panely. 

 

Autor: Ing. Daniela Havlíčková, Frajt s.r.o.

Tento článek je součástí obsahu Ročenky ČKLOP 2020. Náhledy Ročenek zde.

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech