Nacházíte se: Technologie budoucnostiNano ochrana skla nejen v architektuře

Nano ochrana skla nejen v architektuře

Technologie budoucnosti / Publikováno 2021-06-24

V posledních letech roste uplatnění nano materiálů snad ve všech průmyslových odvětvích. Ne jinak je tomu ve stavebnictví, a sklo, jako významný stavební materiál, není výjimkou.

Povrch skla obsahuje mikroskopické póry, ve kterých se zachycuje voda, anorganické nečistoty, jako např. minerální látky, ale také organické látky – biofilmy, které obsahují celou řadu mikroorganismů. Skvrny, špína, spad z ovzduší, otisky prstů, to vše povrchově kontaminuje sklo a zhoršuje vizuální i funkční vlastnosti skla. Zároveň výrazně komplikuje čištění.
NANO ochranné laky utěsňují mikroskopické póry skla kovalentním povlakem, který účinně odolává viditelnému znečištění a tvorbě skvrn. Povrch se stává vodě odpudivým, čímž se proces čištění výrazně zlepšuje a zrychluje. Úroveň odpudivosti jednotlivých nano laků lze měřit jako kontaktní úhel, který tvoří kapka vody vůči ošetřenému sklu (hodnoty se pohybují podle použité nano ochrany obvykle od cca 86° až k 110° u nejlepších přípravků).

V boji s baktériemi:
Usazeniny na neochráněném skle mohou být živnou půdou pro celou řadu mikroorganismů či patogenů. I proto se nano ochranné laky dávají v dnešní době právem do souvislosti s bojem s bakteriemi. Svou voděodpudivou vlastností eliminují vlhkost, která výrazně pomáhá přežití mikrobů a patogenů. Snižováním vzniku usazenin zároveň eliminuje vznik živné půdy pro tyto mikroorganismy.
Aktuálně jsou již k dispozici také výsledky testů vyhodnocujících chování ošetřeného skla ve vztahu ke koronavirům. Na skle ošetřeném speciálním NANO přípravkem došlo za 30 minut k laboratorně ověřenému poklesu virového titru o 93,39%.

Příklady použití:
NANO ochranná vrstva může chránit skleněné fasády, okna, dveře, sprchové kouty, skleněné zábradlí a jiný skleněný mobiliář.  Sklo kalené, laminované i zrcadla. Sklo čiré, strukturované, pískované i chemicky matované. Ochráněné sklo lépe odolává znečištění, zabraňuje povětrnostním vlivům, skvrnám, poleptání, tvorbě vodních skvrn a usazování minerálů. Některé NANO laky zvyšují také odolnost vůči vzniku drobných škrábů. (až o 92,9%). 

Hlavní přednosti ošetřeného skla:
déle zůstává čisté
výrazně se zkracuje doba potřebná k mytí (úspora)
u mnohých nano laků se pro následné čištění používá již jen voda (ekologie, úspora)
eliminuje usazování baktérií a mikroorganismů
mnohé nano laky zlepšují také odolnost vůči poškrábání (až o 92,9%)

Při výběru vhodného nano ochranného laku se zaměřte na tyto vlastnosti:
funkčnost – laky se liší mírou voděodpudivosti 
účel použití – některé laky jsou určeny pouze pro interiérové použití
postup aplikace – některé laky je nutné nanášet ve více krocích, jiné lze aplikovat jedním krokem
vydatnost – resp. spotřeba laku /m2
doba expirace – laky se různí dobou spotřeby
životnost ošetřeného skla (životnost ochranné vrstvy na skle) – existují laky s životností až 15 let
kompatibilitu s případně používanými tmely, lepidly a silikony (např. podle upravené normy ASTM C794, nebo ETAG 002, § 8.3.2.4(6)
vedlejší (nežádoucí) efekty – na konci životnosti se různé laky mohou chovat různě (v kritických případech např. žloutnutí.)

Jak (a kdy) se NANO ochranná vrstva aplikuje? Ideální je aplikovat NANO vrstvu již při výrobě skleněných prvků (okna, panely, obklady apod.). Technologicky je ale možné ošetřit i již instalované projekty. V tomto případě je nutné nejprve zajistit důkladné očištění skla od usazenin a znečištění. Za tím účelem existuje vhodná chemie se silným čistícím účinkem.
NANO laky lze aplikovat roztíráním, ručním nástřikem i strojně. Různé NANO produkty se liší náročností procesu aplikace (počtem kroků), životností i nároky na skladování.

Hlavní přednosti ošetřeného skla
déle zůstává čisté
výrazně se zkracuje doba potřebná k mytí (úspora)
u mnohých nano laků se pro následné čištění používá již pouze voda (ekologie, úspora)
eliminuje usazování baktérií a mikroorganismů

Nano laky pomáhají šetřit přírodu
Mnoho společností si uvědomuje, že svou činností ovlivňují ochranu životního prostředí a projevují trvalý zájem o dosažení dobrého environmentálního profilu řízením dopadů svých činností na životní prostředí.  Svou environmentální politiku realizují nejčastěji pod normou ISO 14001, a nebo evropskou normou EMAS (velmi často současně). Eliminace použití saponátů a čistící chemie představuje zcela jistě konkrétní cíl enviromentální politiky, jejíž naplnění pomůže právě použití skel s nano ochranou.
Možnost čištění skleněných fasád, oken, nebo např. městského mobiliáře čistou vodou bez použití saponátů a čistící chemie představuje zcela konkrétní cíl enviromentální politiky. A díky nano ochraně skla je tento cíl reálný a v praxi dosažitelný.

Autor: David Batla, GDS Technology s.r.o.
Článek byl publikován v Ročence ČKLOP 2020. Náhledy Ročenek zde.

 

Fotogalerie:
1. Apple New york City 5. Avenue Cube
2. Apple Store - Belgie
3. 20 Martin Place, Sydney, Austrálie

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech