Nacházíte se: Materiály, výrobky a konstrukce (Články ze Sborníku ČKLOP 2017, kapitola č. 2)Povrchová úprava práškovými vypalovacími laky

Povrchová úprava práškovými vypalovacími laky

Materiály, výrobky a konstrukce (Články ze Sborníku ČKLOP 2017, kapitola č. 2) / Publikováno 2020-07-31

Prášková barva je prášek získaný roztavením a rozemletím směsi základních surovin: pryskyřice různého chemického složení podle účelu použití, pigmentů, plniv, tvrdidel a aditiv.

Prášková barva v dodaném stavu se nanáší na výrobek třemi základními metodami, a to naprašováním elektrostatickými nebo elektrokinetickými pistolemi, nebo na předehřáté výrobky ve fluidní vaně.
Povrchová úprava získává svoje finální vlastnosti po roztavení a vytvrzení povlaku za výrobcem předepsaných podmínek ve vytvrzovací peci.

Lakovaný povrch hliníkových profilů skryje kovový charakter výrobku. Z tohoto důvodu jsou často pro povrchovou úpravu voleny metalické laky. Výhodou proti úpravám anodickou oxidací jsou snazší opravy mechanického poškození povrchové vrstvy opravnými laky a menší citlivost lakovaného povrchu při potřísnění maltami a cementy a stavebním znečištěním, jak je popsáno výše. I přesto je žádoucí ochrana lakovaného povrchu při výrobě, montáži, a během stavebních procesů ochrannými snímatelnými fóliemi, apod.
Podrobně je technologie specifikována v technické normě ČSN EN 12206–1.

  • Chemická úprava podkladu
    Před započetím povrchové úpravy je nutné provést chemickou předúpravu. Podle druhu kvality a požadované funkce je v současné době k dispozici mnoho různých metod.

    Chemická povrchová úprava má dva nejdůležitější úkoly:

    • vytvoření odpovídající konverzní vrstvy (transformační vrstvy), která zaručuje přilnavost mezi povrchem a následnou vrstvou;

    • vytvoření optimální protikorozní vrstvy základního materiálu.

Vhodnými chemickými reakcemi se většinou základní materiál připraví pro úpravu povrchu (vytvoření vrstvy) tak, že se dosáhne účinného přilnavého povrchu. Těchto vlastností lze dosáhnout pouze pomocí vhodných metod předúpravy. Během chemické předúpravy se vytvoří slabá konverzní vrstva na kovovém povrchu, která poskytuje ve spojení s následným lakováním optimální protikorozní ochranu. Cílem této předúpravy je zajistit přilnavost mezi základním materiálem a vrstvou, a současně zvýšit odolnost proti korozi systému – základní materiál/ vrstva.

Chemická předúprava (hliníku) je komplexní proces, který se rozděluje v principu do tří fází:

Označení Barva
Odmaštění odstranění olejů, mastnoty a nečistot (většinou anorganické)
Dezoxidace odstranění vnějších, nehomogenních oxidických a hydroxidových vrstev
Konverzní úprava vytvoření konverzní vrstvy

Standardy chemické předúpravy povrchů lakovaných materiálů jsou kontrolovány společnostmi pro stanovení kvality, jako např. GSB International, Qualicoat, apod.

Předúprava hliníkových povrchů na bázi chromátování se provádí již po dlouhou dobu a patří mezi tzv. klasické metody. Výrazná ochrana proti korozi spojená se skvělou přilnavostí vytvářejících se chromátových vrstev řadí tyto metody ke standardním a referenčním metodám.

K předúpravě hliníkových materiálů lze využit i bezchromové systémy. Bezchromová, konverzní vrstva se vytváří po čištění a dezoxidaci hliníkového povrchu – podle obdobných kroků předúpravy jako u konvenčního chromátování. Potom se vytváří bezchromová konverzní vrstva ve speciálních lázních, (např. metoda No–Rinse, Titan–zinkorium, Envirox S, Envirox NR, ceratování, E–CLPS).

V principu se dá do bezchromové předúpravy zařadit i anodická oxidace (nesmí to však být uzavřená anodická vrstva). Na rozdíl od moderních bezchromových metod, používaných pro vytvoření konverzních vrstev, se nedá zcela začlenit do stávajícího zařízení vytváření vrstev. Tím se omezuje použití předanodizační úpravy jen ve specifických oblastech nasazení.

  • Barvy
    Práškové barvy jsou vyráběny různými výrobci. Důležité kritérium při použití pro venkovní použití je finální kvalita barvy. Z tohoto důvodu se doporučuje používat práškové barvy, které jsou pro tyto účely určeny a certifikovány.

    Standardy práškových barev jsou kontrolovány společnostmi pro stanovení kvality, jako např. GSB International, Qualicoat, apod., které certifikovaným práškovým barvám propůjčují pečeť kvality, kterou je každý schválená barva viditelně označena.
    Klasifikace druhu práškových barev podle druhů:
    Systém Výhody Nevýhody
    Hybrid (epoxy/polyester) Dobrý vzhled
    Odolnost proti přepálení
    Plná škála lesků
    Ekonomická
    Nízká vytvrzovací hodnota
    Nízká venkovní odolnost
    Nízká chemická odolnost
    Polyester Perfektní ohebnost
    Perfektní venkovní odolnost
    Odolnost vůči přepálení
    Možné vyšší stupně odolnosti
    Plná škála lesků
    Chemická odolnost
    Min. vypalovací teplota 170°C
    Epoxy Široká škála vytvrzovacích podmínek
    Perfektní přilnavost
    Perfektní chemická odolnost
    Odolnost vůči korozi
    Odolnost vůči ohybu
    Plná škála lesků
    Nízká odolnost proti UV záření
    Křídovatění
    Žloutnutí vlivem tepla
    Cena
    Polyuretan Venkovní odolnost
    Odolnost vůči přepálení
    Plná škála lesků
    Min. vypalovací teplota od 170°C
    Emise (při vytvrzování)
    Chemická odolnost
    Cena


    Klasifikace práškových barev:
    Hladká
    Jemná struktura
    Hrubá struktura
    Kladívková

    Klasifikace lesku práškových barev:
    Lesk                     více než 8011)
    Pololesk               60 – 7911)
    Polomat               35 – 5911)
    Mat                      15 – 3411)
    Hluboký mat        méně než 1511)
    1) tyto hodnoty jsou pouze orientační a každý výrobce barev se může v hodnotách lišit. Označení polomat se někdy značí jako hedvábný mat.

    Klasifikace efektů práškových barev:
    Barevný bez efektu – RAL
    Metalický
    Slídový
    Bezbarevný transparent
    Barevný transparent
    Fluorescent 
    Glitter 
    Dekoral

 

Autor: Ing. Roman Šnajdr
SIPRAL a.s., člen TK ČKLOP

Tento článek je součástí obsahu kapitoly č. 2 Sborníku ČKLOP 2017. Více informací k publikaci 
zde.

Přihlašte se k odběru newsletteru
a získávejte do e-mailu nejnovější informace o technologiích a událostech